In de vroege ochtend van zondag 7 juni 1942 voerden 233 bommenwerpers van de Royal Air Force een luchtaanval uit op Emden. Een van de deelnemende toestellen, Stirling W7471, werd nog voordat het zijn doel had bereikt boven de Waddenzee neergeschoten door de Duitse jachtvliegenier Ludwig Becker. De Engelse piloot Buck Tayler slaagde er in om zijn vliegtuig in de richting van de Friese kust te sturen. Alle acht bemanningsleden wisten de brandende Stirling per parachute te verlaten. Kort nadat de laatste man was gesprongen explodeerde het toestel om 00.55 uur bij het buurtschap Vaardeburen, ten zuidoosten van Blija.

De parachutisten werden snel door de Duitse bezetter gevangen genomen en zaten tot het voorjaar van 1945 opgesloten in verschillende krijgsgevangenkampen. Ondanks de zware leefomstandigheden overleefden zij allemaal de oorlog.

De Stichting Missing Airmen Memorial Foundation en de Bomber Command Association Nederland hebben samen een informatiepaneel gerealiseerd.

Op 7 juni 2016 om 15.30 uur zal dit informatiepaneel in Farrebuorren worden onthuld door wethouder Jaap Hijme van de gemeente Ferwerderadiel voor de Short Stirling W7471.


0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.