VESSEM – Een Veldhovense tiener speelde een wonderlijke bijrol in het verhaal over de crash van een Britse bommenwerper in Vessem in 1944. Gedreven door nieuwsgierigheid en jeugdige onbevangenheid ging de nu 93-jarige Joop van den Boom destijds kijken bij het vliegtuigwrak. Hij werd in de kraag gegrepen door een Duitse militair.

Joop van den Boom (93) uit Veldhoven ging als 17-jarige op onderzoek uit bij het wrak van een neergestorte Lancaster-bommenwerper in Vessem. Piloot Ernest Holmes (97) wist uit het brandende vliegtuig te ontsnappen. Van den Boom poseert hier bij het monument dat ter nagedachtenis van de crash is opgericht. (Foto: © Judith Evertse)

Direct sprong hij ’s avonds samen met een maat op de fiets naar Vessem, toen hij er in zijn woonplaats Veldhoven-Dorp lucht van had gekregen dat daar een Brits oorlogsvliegtuig was neergestort. Tot in het kleinste detail weet Joop van den Boom (93) te vertellen over het jongensboekavontuur dat hem in mei 1944 tijdens de oorlog als 17-jarige overkwam. Eenmaal op de plek van de crash, in het Vessemse weiland Molenbroek, meende hij in de schemering tussen de brokstukken het staartstuk te ontwaren van de neergehaalde Lancaster-bommenwerper.

Lees verder op: https://www.ed.nl/kempen/veldhovense-tiener-speelde-bijzondere-bijrol-bij-crash-britse-bommenwerper-in-1944-in-vessem~a371ba9d/?fbclid=IwAR3-gCAJ1c7cgCmH4kdEk7Eqi2p8vrD5plmaEnBemMQVZpX_VWYbTxHvwJo

Categories: News

0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.