URK – De makers van blockbuster Dunkirk gaan met historische jachtvluigtuigen boven het IJsselmeer vliegen. Dat mag alleen overdag, in totaal op 13 dagen. Vanaf 23 juni is de speciale zone boven het het IJsselmeer toegankelijk voor Dunkirk-opnames.

De Battle of Britain formatie (@P. Righart van Gelder)

De Battle of Britain formatie (@P. Righart van Gelder)


Voor Dunkirk van regisseur Christopher Nolan (bekend van Batman: The Dark Knigth Rises) wordt gevlogen met onder meer Spitfires, Bristol Blenheim en Hispano Buchon. Bovendien mag hij met een vloot van 50 schaalmodellen van historische vliegtuigen de lucht in. Helikopters zullen de vloot in beeld brengen.

De blockbuster van Nolan verhaalt de vlucht van Britse en Franse troepen vanuit Duinkerke in 1940, terwijl ze op de hielen worden gezeten door het Duitse leger. Hoofdrolspelers zijn onder anderen Tom Hardy, Mark Rylance, Kenneth Branagh en bakvisidool Harry Styles. Het is niet bekend of zij acteren tijdens de filmopnames op het IJsselmeer.

Het haventerrein op Urk is uitvalsbasis van de opnames op het IJsselmeer. De periode dat Dunkirk vliegtuigen de lucht in mag sturen, eindigt 25 juli.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.