Maar liefst 83 keer bombardeerde Louis Bernet de Duitsers tijdens de Tweede Wereldoorlog. De markante oorlogsheld overleed op 96-jarige leeftijd.

De adrenaline moet door zijn lijf hebben gegierd. Elke keer als Louis Bernet met zijn B-25 Mitchell bommenwerper vanuit Engeland het Kanaal oversteekt, wacht hem een spervuur van wat hijzelf ‘het verschrikkelijke Duitse afweergeschut’ noemt. Maar liefst 156 dienstmakkers ziet hij sneuvelen, 30 procent van zijn hele squadron. 34 van de 77 bommenwerpers komen nooit meer terug. Bernet keert ongeschonden huiswaarts. Meer dan 80 missies heeft hij dan gevlogen voor het inmiddels legendarische 320 Squadron. Bernet is daarmee een van de weinige Nederlandse piloten die kan zeggen dat hij bij alle grote militaire operaties betrokken is geweest tijdens de bevrijding van Europa.

De in Soerabaja, Nederlands-IndiĆ«, geboren vlieger is erbij op ‘D-Day’ in NormandiĆ«. Bij de slag om Arnhem, de gevechten om de Westerschelde, tijdens het Duitse Ardennenoffensief en bij het oversteken van de Rijn bij Wezel. Zonder emotie werpt hij honderden 500-ponders af op bezet West-Europa. “Je gooide gewoon. Als het raak was, dan was het bingo. Achteraf klinkt het raar. Maar het was oorlog. Zulke dingen gebeuren”, zou hij in zijn memoires schrijven. Bang is Bernet nooit. “Ik voelde wel veel spanning. Ik heb ontzettend veel geluk gehad.”

Een advertentie in de krant in februari 1941 brengt Bernet op het idee om het leger in te gaan. Bernet is dan 19 jaar en wil Europa bevrijden van de Duitsers. Hij kan terecht bij het 320 Squadron. Voor zijn heldendaden krijgt Bernet een dapperheidsonderscheiding, het Vliegerkruis. De laatste jaren woont hij in Koninklijk Tehuis voor Oud-Militairen Bronbeek, waar hij al snel met twee anderen een markant groepje vormt. Samen reizen ze langs herdenkingen, gaan ze uit eten en drinken ze ondanks hun hoge leeftijd een biertje in een studentenkroeg in Nijmegen. Het levert hun de bijnaam Drie Musketiers op. Donderdag is in Bronbeek een herdenkingsdienst voor Louis Bernet.

Bron:
Brabants Dagblad 27-07-2016


0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.