In de nacht van 4 op 5 september 1942 steeg Lancaster R5682 op vanaf het Engelse vliegveld Syerston. De bemanning had opdracht om een bombardement uit te voeren op de Duitse stad Bremen, waar belangrijke oorlogsindustrieën waren gevestigd. 250 andere toestellen van de Royal Air Force namen eveneens aan de luchtaanval deel.

Deel van de crew (Foto: uitnodiging onthulling)

Deel van de crew (Foto: uitnodiging onthulling)


Ter hoogte van de Friese Waddeneilanden kwam de R5682 in de problemen. Het Duitse luchtafweergeschut vuurde hevig en wist de bommenwerper te raken. Twee motoren vielen uit en er ontstond brand, waardoor het vliegtuig nauwelijks nog bestuurbaar was. De Lancaster maakte een draai naar het zuiden en zette koerst naar het Friese vasteland.
Luchtfoto van de crashlocatie (Foto: uitnodiging onthulling)

Luchtfoto van de crashlocatie (Foto: uitnodiging onthulling)


Boven Noordoost-Friesland vond opnieuw een beschieting plaats. Een nachtjager van de Fliegerhorst Leeuwarden gaf het gehavende vliegtuig de genadeklap. Piloot Peter Joslin zag in dat de situatie hopeloos was en beval zijn bemanning om het toestel te verlaten. Vijf parachutisten kwamen in de omgeving van de Alde Feanen naar beneden. Voor één van hen, de bommenrichter Edward Joseph May, liep de sprong fataal af. Ook Peter Joslin overleefde de laatste vlucht van Lancaster R5682 niet. Hij zat nog in de cockpit toen het vliegtuig om 02.51 uur neerstortte in de Neare Saiter. Het lot van de staartschutter James Francis Cooper is nooit opgehelderd. Hij wordt sinds 5 september 1942 vermist en zijn naam staat op de Runnymede Memorial.
Locatie van het Bezoekerscentrum Nationaal Park De Alde Feanen (Kaartje: uitnodiging onthulling)

Locatie van het Bezoekerscentrum Nationaal Park De Alde Feanen (Kaartje: uitnodiging onthulling)


De Stichting Missing Airmen Memorial Foundation (SMAMF) en It Fryske Gea vinden het belangrijk om de bijzondere geschiedenis van Lancaster R5682 levend te houden. Zij nodigen u uit om op zaterdagmiddag 5 september 2015 vanaf 14.00 uur deel te nemen aan het programma dat is samengesteld ter gelegenheid van de onthulling van een informatiepaneel over het vliegtuig en zijn bemanning.


0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.