De 69-jarige Wim van de Burgt bekommert zich al jaren om het lot van acht Britse vliegers die in juni 1944 omkwamen in een veld bij Rhenen. Vijf van hen werden nooit teruggevonden. Om hen te eren wordt op 17 juni een monument onthuld.

Wim van de Burgt (Links) en Gerard van der Vliet, initiatiefnemers van het monument voor de neergestorte Britse vliegers (William Hoogteyling)

Wim van de Burgt (Links) en Gerard van der Vliet, initiatiefnemers van het monument voor de neergestorte Britse vliegers (William Hoogteyling)


Van de Burgt was 21 toen hij voor het eerst hoorde over het ongeval waarbij acht Britse vliegers van de RAF, de Royal Air Force, omkwamen. Op 17 juni 1944 om 01.10 uur werd de Lancaster LM134 (SGLO T3813) waar de mannen inzaten, neergeschoten door Duits afweergeschut. ,,Ik raakte meteen gefascineerd door dat verhaal. Die mannen die daarin zaten, waren zelf ook rond de 20, 21, toen ze Europa probeerden te bevrijden. Het intrigeerde me direct.”
Dat Van de Burgt zelf werkzaam was als technisch servicemonteur in de landbouw en daardoor een bovengemiddelde interesse had voor techniek, versterkte zijn fascinatie alleen maar. ,,Ik vind die vliegtuigen nog steeds interessant en probeer zo veel mogelijk informatie over de crash te verzamelen.”

Knal
Door de knal die het Britse toestel maakte, overleefde niemand de crash. ,,De bommen ontploften terwijl het vliegtuig neerkwam. Daardoor heeft het er nog uren gebrand,” weet Van de Burgt door zijn jarenlange research naar de bewuste crash. ,,Waarschijnlijk is een gedeelte van het vliegtuig eerder afgebroken, waardoor drie vliegers wel werden aangetroffen. De andere vijf zijn nooit meer gevonden. Waarschijnlijk is de klap zo hard geweest, dat er van hen niets meer was terug te vinden.”

Wie de vijf vermiste vliegers waren, was voor Van de Burgt jarenlang onduidelijk.

Van de Burgt: ,,Hun identiteit was onbekend. Ik probeerde die te achterhalen, maar dat was heel moeilijk. Ik stuurde weleens een brief aan Britse organisaties die hiermee bezig waren. Echt goed uitzoekwerk kost jaren, merkte ik. Toen het internet opkwam, werd het gemakkelijk om informatie op te zoeken. Na heel wat uren speuren en mailen met familieleden kwam ik erachter.”

Rust
Door het werk van Van de Burgt hebben de families van de vliegers rust gevonden. ,,Zij waren jarenlang in het ongewisse over het lot van hun geliefden. Waar waren zij om het leven gekomen? En hoe? Ik ben blij dat ik daar een antwoord op heb kunnen geven.”

Op 17 juni wordt het monument onthuld. Van de Burgt: ,,Een mooi moment. Hopelijk worden deze mannen nooit vergeten.”

Bron:
Yelle Tieleman /AD Utrechts Nieuwsblad 4 mei 2016


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *