SOESTERBERG – Het Nationaal Militair Museum in Soesterberg heeft een zeldzame en zeer geheime Duitse handleiding van de Enigma in handen gekregen. Van het boekje zijn er maar twee exemplaren bij andere musea bekend.

De Enigma handleiding (Foto: Nationaal Militair Museum)

De Enigma handleiding (Foto: Nationaal Militair Museum)


De Enigma was een elektronisch apparaat dat de Duitsers gebruikten om hun geheime berichten te coderen. Na de oorlog kwam het exemplaar van de Marinebefehlshaber in den Niederlanden in handen van Nicolaas Govert de Bruijn, een Nederlandse wiskundige en hoogleraar aan de Technische Universiteit Eindhoven.

De Bruijn staat vooral bekend om zijn vele bijdragen op het gebied van de (wiskundige) analyse, getaltheorie, combinatoriek of combinatieleer en logica, zegt het museum. Hij overleed in 2012 en zijn kleinzoon heeft de handleiding nu aan het museum geschonken.

ONTCIJFEREN
De Enigma speelde een cruciale rol in de Tweede Wereldoorlog. De Britse wiskundige Alan Turing slaagde erin om voor de geallieerden een machine te ontwikkelen waarmee de versleutelde communicatie van de Duitsers kon worden ontcijferd.

Dwight D. Eisenhower, westelijk opperbevelhebber, zei aan het eind van de oorlog dat de onderschepte informatie van de vijand beslissend was geweest voor de overwinning van de geallieerden. Vooral in de strijd tegen de Duitse U-boten in de Atlantische Oceaan bleek het kraken van de Enigma-code effectief.

In Engeland waren op het hoogtepunt van de operatie zo’n 7000 mensen in ploegendiensten bezig om in het diepste geheim de Duitse boodschappen om te zetten naar bruikbare strategische en tactische informatie.

Bron:
RTV Utrecht 4 mei 2016


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *