WOUDENBERG – Het museum van stichting Grebbelinie is weer open na een flinke verbouwing. De stichting besteedt veel aandacht aan de vele gevechten die in de Tweede Wereldoorlog plaatsvonden bij de Grebbelinie bij Renswoude.

Fred Vos van het museum over de Grebbelinie legt uit. (Foto: RTV Utrecht)

Fred Vos van het museum over de Grebbelinie legt uit. (Foto: RTV Utrecht)


De Slag om de Grebbeberg in Rhenen vond plaats in 1940 en kostte bijna 700 soldaten het leven. Die geschiedenis is bij veel mensen onbekend, zegt vrijwilliger Fred Vos van de stichting. “Er is een generatie die er niets over weet. Op school wordt er bijna niets over verteld”, zegt hij. Vos wil het verhaal over de slag vooral aan de jeugd vertellen, zodat die er van kan leren.
De Grebbelinie was een belangrijk verdedigingswerk uit de 16e eeuw. Aan het begin van de 20e eeuw was de linie in verval geraakt, totdat de Tweede Wereldoorlog begon en de linie weer in stelling werd gebracht in een poging de Duitsers te stoppen.

Tijdens de bezetting herstelden de Duitsers de linie met als gevolg dat de geallieerden werden tegengehouden in hun opmars naar de Randstad. Na de oorlog werd de linie ontmanteld.

Het museum is vier dagen per week geopend.

Bron:
RTV Utrecht 4 mei 2016


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *