Op 6 oktober 1944 stortte de Nieuw-Zeelandse piloot Warrant Officier Ivan William Cain neer om 12:10 bij Brakkenstein, ten zuiden van Nijmegen, nadat hij op een gewapende patrouille, boven Emmerich was aangeschoten door afweergeschut. Het koelingssysteem van zijn Typhoon IB vliegtuig MN376/S begon olie te verliezen, zodat hij zo gauw mogelijk naar bevrijd gebied, en zo mogelijk naar zijn 175 RAF squadron basis op Volkel probeerde te vliegen. Dat lukte hem niet en hij verongelukte. Hij was 20 jaar oud, en kwam van Auckland, NZ. Een Australische soldaat, Derek du Maurier zag het hele gebeuren en beschreef hoe W/O Cain in zijn vliegtuig bleef om te voorkomen dat hij op de plaatselijke toeschouwers zou neerstorten. Heel veel Nijmegenaren waren naar Brakkenstein gevlucht omdat er zo hevig gevochten werd in de stad zelf. Cain sprong er nog uit, maar het was te laat. Zijn heldhaftigheid werd na de oorlog niet erkend.

Maar de oud-Nijmegenaar, Dr. Nick Lambrechtsen, die al sinds 1958 in NZ woont, besloot iets aan de heldhaftigheid van W/O Cain te doen toen hij het verhaal las in 2005 in een uitgave van het blaadje “De Vliegende Hollander”, gedurende een familiebezoek aan Nederland. Met een 5-tal helpers in Nederland, en meerderen in diverse andere landen heeft hij weten te bevestigen dat W/O Cain inderdaad onder heldhaftige omstandigheden zijn leven verloor, en Brakkenstein voor een verschrikkelijke ramp behoedde, zoals beschreven in het rapport “De Brakkenstein Crash” van Arjen Kuiken. Helaas overleed ook een Nederlandse burger, Mw Elisabeth Swertz-Ekker, toen W/O Cain zijn raketten afvuurde. Hij dacht waarschijnlijk dat hij nog boven het Reichswald was, maar hij was al boven bevrijd gebied.

Nu zal een monument met 2 plaquettes, één voor W/O Cain, en de ander voor Mw Swertz-Ekker onthuld worden op 6 oktober 2012 door de NZ-se Ambassadeur HE George Troup, als Dr. Lambrechtsen op tijd de omgevingsvergunning krijgt van de gemeente Nijmegen voor de locatie, hoek van Heyendaalseweg en Pastoor Wichersstraat, Brakkenstein, vlakbij de neerstortplaats. De burgemeester, drs. Hubert Bruls, heeft in principe al toestemming gegeven voor de onthulling, 68 jaren na de dag van het ongeluk. Het zal het enige monument voor een NZ-er in de gemeente Nijmegen zijn.

Het monument is al geadopteerd door de plaatselijke Tarcisiusschool die voor het onderhoud zal zorgen. De heer Frans Peters van de school organiseerde een sponsorloop voor het monument die €1500 inzamelde, zodat de plaquette en aanverwante kosten gedekt kunnen worden. De familie van W/O Cain zal speciaal vanuit NZ overkomen om de onthulling bij te wonen voor hun oom die altijd als een held in de familie bekend stond. Ze hebben zijn graf in het Jonkerbos War Cemetery nog nooit gezien.

Zie ook: Omroep Gelderland


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.