RHENEN – De Slag om de Grebbeberg in 1940 is een van de veldslagen die aan bod komen in de nieuwe televisieserie Ten Strijde. Presentatoren Pieter Jan Hagens en Jort Kelder filmden daarvoor in Rhenen.

Jort Kelder (uiterst link) en Pieter Jan Hagends (uiterst rechts) op de Grebbeberg. (Foto: Tamara Reijers)

Jort Kelder (uiterst link) en Pieter Jan Hagends (uiterst rechts) op de Grebbeberg. (Foto: Tamara Reijers)


Even leek de Tweede Wereldoorlog vrijdag teruggekeerd in Rhenen. Luide knallen en het geluid van geweervuur klonken rond kazemat S17, aan de voet van de Grebbeberg. Rook dwarrelt uit een grijze bunker. Maar de oorlogsklanken bestaan uit vuurwerk en geluidseffecten. Een filmcrew legt alles vast. En binnen zitten televisiepresentatoren Pieter Jan Hagens en Jort Kelder, op zoek naar het gevoel van de Slag om de Grebbeberg.

Filmen
Hagens en Kelder zijn in Rhenen bezig met het filmen voor hun nieuwe televisieprogramma Ten Strijde, een zesdelige serie over Nederlandse veld- en zeeslagen die gepland staat voor begin 2017 op de zender NPO2. Een programma dat de kijker onder andere meeneemt naar de Cubaanse kust naar kasteel Colditz en de wateren van het Engelse Chatham.

Grote Geschiedenis Quiz
Pieter Jan Hagens en Jort Kelder hebben wat met geschiedenis. Ze wonnen dit jaar de Grote Geschiedenis Quiz. Het idee voor de televisieserie Ten Strijde was toen al geboren. Hagens koos de Slag om de Grebbeberg om persoonlijke redenen.

Vader
„Mijn vader was in die tijd dienstplichtig militair, bij het 44ste regiment infanterie. Niet op de Grebbeberg zelf, gelukkig, maar wel hier in de buurt in Ochten. Hij heeft zijn ervaringen opgeschreven, er werd veel over gepraat thuis. Ik heb zelf helaas de herdenking bij Ochten nog niet mee kunnen maken, maar via dit programma kan ik die plekken toch zien.”

Het volledige verhaal is donderdag te lezen in de Vallei-editie of in de online krant.

Bron:

De Gelderlander


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.