Op de voormalige vliegbasis Soesterberg wordt binnenkort begonnen met het opruimen van niet-ontplofte bommen uit de Tweede Wereldoorlog.

Het gaat om het zuidelijk deel van de voormalige vliegbasis tussen de Van Weerden Poelmanweg en het bedrijventerrein van Soesterberg. Op die locatie moet een woonwijk verrijzen.

Op de plek waar deze nieuwbouwwijk moet komen, liggen mogelijk nog niet-ontplofte explosieven. © Bureau Wurck

Op de plek waar deze nieuwbouwwijk moet komen, liggen mogelijk nog niet-ontplofte explosieven. © Bureau Wurck


Eind 2018 is er een detectieonderzoek gedaan naar mogelijke explosieven. Daarbij zijn in ieder geval plekken ontdekt waarvan wordt vermoed dat er niet-ontplofte explosieven in de grond zitten. De vliegbasis is in de Tweede Wereldoorlog gebruikt door de Duitse luchtmacht en veelvuldig door de geallieerden gebombardeerd.

Elk gevonden explosief tot een diepte van 4,5 meter zal worden uitgegraven en vernietigd. Het uitgraven is de verantwoordelijkheid van een gespecialiseerd bedrijf. De Explosieven Opruimingsdienst (EOD) zal de explosieven vervolgens onschadelijk maken. Gedurende de werkzaamheden zal het grote terrein geheel voor het publiek afgesloten zijn. Mogelijk houdt dat ook in dat de zuidelijke toegang tot het park wordt afgesloten voor fietsers en voetgangers.

Archeoloog kijkt mee
Tijdens de werkzaamheden wordt geprobeerd zoveel mogelijk bomen in het gebied te sparen en wordt er rekening gehouden met het broedseizoen van de veldleeuwerik, tussen maart en september. Bij de ontgravingen is ook een archeoloog aanwezig vanwege mogelijke archeologische waarde van de objecten of andere ontdekkingen.

Eerder werden tijdens een vergelijkbaar onderzoek elders op de voormalige vliegbasis al drie bunkers gevonden waarvan het bestaan niet bekend was. De bunkers zijn in 1940 gebouwd door de Duitse bezetter. In de bunkers werd nog een tekst als ‘Rauchen Verboten‘ (roken verboden) gevonden.

Bron: Algemeen Dagblad, Jan Dankbaar, 3 januari 2019


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.