Hoogeveen – De laatste tijd is Nederland in toenemende mate het decor van grote binnen- en buitenlandse filmproducties. Vorig jaar waren het er 125 stuks.

Gedeeltelijk heeft dat te maken met het de fraaie locaties die in ons land te vinden zijn, maar zeker ook met het feit dat filmmakers, in het kader van stimulering van de filmsector, liefst dertig procent van de gemaakte kosten van de Nederlandse staat terugkrijgen.

Buchon G-AWHK, tijdelijk als “Schwarze 2” voor de opnames van Dunkirk op vrijdag 15 juli op Lelystad (@ Pieter Plomp)

Buchon G-AWHK, tijdelijk als “Schwarze 2” voor de opnames van Dunkirk op vrijdag 15 juli op Lelystad (@ Pieter Plomp)


Een van de films waarvoor momenteel in ons land opnames worden gemaakt is de door de bekende regisseur Christopher Nolan geregisseerde speelfilm Dunkirk. Deze film speelt zich af tijdens de legendarische evacuatie van geallieerde troepen uit de Noord-Franse stad Duinkerken in 1940. Honderdduizenden Britse en Franse soldaten wisten toen op het nippertje te ontkomen aan de Duitse legermacht die hen op de hielen zat.

Urk
Dunkirk is de grootste buitenlandse filmproductie in ons land sinds A Bridge too Far uit 1976. De opnames vinden momenteel plaats bij Urk. De gekozen filmlocatie bevindt zich zo’n vijf à zes kilometer van wal op het IJsselmeer, ongeveer tussen Urk en Lemmer. Waarom hier? Waarschijnlijk, zo wordt in Urk gedacht, omdat de filmproducer gewoon de kaart erbij heeft gepakt en heeft gekeken waar in Europa een groot binnenmeer ligt. Er zijn al opnames gemaakt bij Duinkerken en er zal ook nog worden gefilmd in een studio in Los Angeles. De Urker haven is momenteel deels afgezet met grote zwarte schermen voor de opnames van de oorlogsfilm.

Ook de filmlocatie op het IJsselmeer is met boeien afgebakend, dus veel valt er voor passanten niet te zien. Alleen via diverse webcams in de Urker haven kan men wat flarden van de hoofdrolspelers (waaronder zanger/acteur Harry Styles van de popgroep One Direction) opvangen. Wat dat betreft zitten we in Hoogeveen beter. Wie nader kennis wil maken met enkele van de hoofdrolspelers uit Dunkirk kan ongehinderd terecht op het vliegveld. En met hoofdrolspelers bedoel ik dan de vliegtuigen die een belangrijke rol spelen Dunkirk. Aan deze film doen drie Spitfires, een in Spanje gebouwde Messerschmitt 109 en een Blenheim bommenwerper mee; vliegtuigen die in 1940 door de strijdende partijen rond Duinkerken werden gebruikt. Ook zal bij de actiescenes in het luchtruim boven het IJsselmeer regelmatig gebruik gemaakt worden van grote, radiografisch bestuurde modelvliegtuigen.

Vliegveld Hoogeveen
Die vliegende oldtimers zijn gedurende de filmopnamen voor Dunkirk gestationeerd op het vliegveld Lelystad, maar als daar om wat voor reden ook niet geland kan worden dient vliegveld Hoogeveen als uitwijkhaven. Voor Hoogeveen is gekozen vanwege de voor vliegende oldtimers ideale grasbaan. Al twee keer is in de afgelopen periode van die unieke 1200 meter lange grasbaan door Dunkirk-vliegtuigen gebruik gemaakt. Zo week een Spitfire jachtvliegtuig op woensdag 7 juli uit naar het vliegveld van Hoogeveen toen er op Lelystad een voor kwetsbare oldtimers vervelende harde dwarswind over de baan stond. Het toestel overnachtte in een hangar van het Hoogeveense vliegtuigonderhoudsbedrijf ATN en vloog de volgende morgen in alle vroegte weer naar Lelystad terug. Enkele dagen later was het weer raak: nadat een Spitfire en een Messerschmitt van de Dunkirk-set in het weekend van 10 en 11 juli een bezoek hadden gebracht aan een vliegshow in Engeland (Webmaster; Flying Legends), weken de beide toestellen op de zondagavond uit naar Hoogeveen omdat het vliegveld Lelystad al gesloten was. De volgende ochtend vertrokken beide oldtimers rond tienen weer naar Lelystad om daar hun rol in Dunkirk weer te gaan vervullen.

Spitfire Mk.V EP122 in een tijdelijk schema voor de opnames van de film Dunkirk vrijdag 15 juli op Lelystad (@Pieter Plomp)

Spitfire Mk.V EP122 in een tijdelijk schema voor de opnames van de film Dunkirk vrijdag 15 juli op Lelystad (@Pieter Plomp)


Gezworen vijanden
De Messerschmitt en de Spitfire mochten dan tijdens hun verblijf op het vliegveld Hoogeveen gebroederlijk samen optrekken, tijdens de Tweede Wereldoorlog waren ze gezworen vijanden. Ook in de film Dunkirk komt het op een gegeven moment tot een luchtgevecht op leven en dood tussen de beide vliegtuigtypes. Daarbij zal in ieder geval één Spitfire het onderspit gaan delven. Om een en ander op realistische wijze in scene te zetten, is deze Spitfire voorzien van een rookgenerator. Tijdens het luchtgevecht boven het IJsselmeer, zal de betreffende toestel met huilende motor en een enorme witte rookpluim achter zich aan richting aarde vliegen. Uiteraard laten de filmmakers het historische Engelse jachtvliegtuig (waarde 2,5 miljoen euro) niet echt in het water storten. Daarvoor maakt men gebruik van het eerder genoemde radiografisch bestuurde model dat van exact hetzelfde kleurenschema en dezelfde registratie is voorzien. Het model wordt vanaf een drijvend ponton gelanceerd om even later in het water van het IJsselmeer te crashen. De speelfilm Dunkirk zal vanaf juli 2017 in de bioscopen te zien zijn. De filmopnames rond Urk, die twee weken geleden van start zijn gegaan, zullen in totaal waarschijnlijk ongeveer een maand in beslag gaan nemen.
Steeds belangrijker

Een bezoek van een Spitfire en Messerschmitt aan het vliegveld van Hoogeveen zal dan misschien niet zo snel weer gebeuren, maar dat het vliegveld Hoogeveen in de toekomst een steeds belangrijker plaats zal gaan innemen op het gebied van oldtimers lijkt wel zeker. Vanwege het alsmaar toenemende vliegverkeer op Schiphol zullen er op termijn namelijk liefst 70.000 vluchten verplaatst worden van Schiphol naar de vliegvelden van Lelystad en Eindhoven. Zelfs het vliegveld Twente wordt daartoe weer worden opengesteld. Omdat de eigenaren van de kleinere vliegtuigen op genoemde vliegvelden zich vanwege deze ontwikkelingen flink in de hoek gedrukt voelen, zijn ze op zoek naar alternatieve plaatsen om hun activiteiten te kunnen ontplooien. En er zijn aanwijzingen dat vooral de eigenaren van oldtimers op het vliegveld Lelystad het Hoogeveen als prima alternatief zien.

Bron:
Hoogeveensche Courant


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.