De Defensie Duikgroep heeft gisteren (31 oktober 2013) de zoektocht in het Pannerdensch Kanaal naar een vliegtuigwrak uit de Tweede Wereldoorlog gestaakt. De duikers waren op zoek naar een piloot die sinds 1944 vermist is. De militairen zochten een week, maar vonden geen spullen die terug te leiden zijn naar de man.

Uit historisch onderzoek blijkt dat er ergens op de bodem van het kanaal nog een Engelse jachtbommenwerper moet liggen. De zogenoemde Hawker Typhoon is op 29 september 1944 boven het Looveer neergeschoten. Tot op heden is het vliegtuig niet teruggevonden en staat de piloot als vermist geregistreerd. Op verzoek van de nabestaanden is het onderzoek weer gestart.

Burgemeester Marianne Schuurmans van de gemeente Lingewaard vindt het jammer dat de zoekactie tot niets geleid heeft. “De nabestaanden willen dit hoofdstuk graag afsluiten. Voor hen zal dit een teleurstelling zijn. Maar ook voor de duikers. Het is mooi om te zien hoe Defensie ons ondersteunt in dit soort acties.”

Tijdens de zoekacties zijn er wel verschillende vliegtuigdeeltjes gevonden. Of deze afkomstig zijn van de Hawker is moeilijk te bepalen. “Je hebt echt een nummer of herkenbaar object nodig om het zeker te weten”, vertelt bergingsofficier majoor Knappert. “De stroming is zo krachtig hier. Het kunnen zelfs onderdelen zijn die van de andere kant van het land komen.” Duikgroep De Defensie Duikgroep houdt zich bezig met verschillende duikoperaties en het ruimen van mijnen. Daarnaast valt havenbeveiliging, het repareren van vaartuigen onder water en het controleren van havens op mogelijke explosieven ook onder de taken van deze divisie. De duikgroep wordt ook steeds vaker ingezet voor civiele ondersteuning.

 

Bron:
-Ministerie van Defensie
-Verliesregister nummer T4433 Studiegroep Luchtoorlog 1939-1945


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.