De luchtgevechten uit de Tweede Wereldoorlog worden straks niet alleen zichtbaar door borden en monumenten op de inslagplaatsen. Met een smartphone of tablet kunnen toeristen straks op locatie zien wat er tussen 1940 en 1945 gebeurde.

Dat is althans het plan van de initiatiefnemers van Sky of Hope, een project waarmee de luchtoorlog boven het rivierengebied een permanente plek krijgt in het toeristisch aanbod.

,,Je staat bijvoorbeeld voor de loopbrug van Slot Loevestein, houdt je tablet omhoog en ziet dan een foto van exact diezelfde plek genomen, maar dan tijdens de oorlog. Je ziet de bemanning van een neergekomen Britse bommenwerper op de brug lopen, na ondervraging door de Duitsers’’, legt Peter den Tek van Sky of Hope uit.

Pokémon
De techniek is te vergelijken met het enkele jaren geleden populaire spelletje Pokémon Go, waarmee smartphonegebruikers de echte wereld door hun scherm zien, maar óók de virtuele beestjes die ze moeten vangen. ,,Al betreft het hier natuurlijk geen spel’’, zegt Den Tek. ,,Maar het idee is hetzelfde: je ziet het weiland waar je naar kijkt, mét het vliegtuig dat er destijds neerstortte.’’

Het nog prille plan is slechts een klein onderdeel van Sky of Hope. Het uiteindelijke doel is dat de luchtoorlog blijvend zichtbaar is in de regio. Met het vliegeniersmuseum in Fort Vuren en het Vliegeniersmonument in Giessenburg is daar al een flink begin mee gemaakt. ,,Er zijn 6.000 toestellen neergestort of neergehaald boven het land. Er is nog veel meer te vertellen en te ontdekken’’, gelooft Den Tek. Zeker ook in deze regio zijn volgens hem nog veel incomplete of onontdekte oorlogsverhalen.

Zo staat in een weiland in Schoonrewoerd de sokkel van een radarstelling. ,,Er staat geen bordje bij, maar de geschiedenis is bijzonder. De commandant van dat radarstation was een strenge nazi’’

Juist dat soort verhalen mogen niet vergeten worden, vindt ook Richard de Bruin van het Regionaal Bureau voor Toerisme Rivierenland (RBT). ,,Zeker ook bij buitenlandse nabestaanden van piloten heerst nog veel emotie.’’

Een uitgebreide route en een complete database over de luchtoorlog zouden bovendien een mooie toeristische trekpleister vormen, is de verwachting.

Bron: AD 12 maart 2018


Leave a Reply

Your e-mail address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.