ARNHEM – De komst van een museum of informatiecentrum in de Diogenes-bunker bij vliegbasis Deelen is een stapje dichterbij gekomen. Uit een verkenning van de provincie Gelderland blijkt dat de komst van een museum de beste optie is voor de bijzondere bunker.

Er zijn al jaren plannen om in het museum het verhaal te vertellen van de luchtoorlog boven West-Europa tijdens de Tweede Wereldoorlog. De Diogenes-bunker speelde tijdens de oorlog een belangrijke rol bij de luchtverdediging van Duitsland.

De impossante Diogenes-bunker op Kamp Koningsweg.

De impossante Diogenes-bunker op Kamp Koningsweg.

Van Denemarken tot aan Frankrijk werd de verdediging van het Duitse luchtruim gecoördineerd vanuit de Diogenesbunker in Arnhem. Op een groot glazen scherm in de centrale ruimte in de bunker werden inkomende geallieerde vliegtuigen geprojecteerd, net als de tegenmaatregelen die de Luftwaffe nam.

De luchtoorlog boven West-Europa kostte het leven aan duizenden vliegers aan beide zijden. Toch is er nergens in Europa een museum dat het verhaal over deze luchtoorlog vertelt.

In Arnhem wordt door verschillende organisaties daarom al lange tijd geijverd om de Diogenes-bunker te gebruiken om dit verhaal over de oorlog te vertellen. De kans daarop lijkt groter te zijn geworden nu de provincie Gelderland heeft besloten om te onderzoeken wat de mogelijkheden zijn om de Diogenes-bunker in te zetten als toeristische trekpleister bij het herdenkingstoerisme.

De Diogenes-bunker is nu nog in gebruik als opslagplaats en depot van de overheid. Maar in 2020 neemt de regering afscheid van de bunker. Dat betekent dat er dan nieuwe mogelijkheden ontstaan.

De provincie Gelderland heeft om die reden verkend wat de beste mogelijkheden zijn. Daaruit komt naar voren dat een museum of herdenkingscentrum de beste optie is.

Er zal nog heel wat moeten gebeuren voor er werkelijk een museum in de bunker komt. Zo is de Diogenes-bunker in slechte staat. Het noodzakelijke herstel kost waarschijnlijk miljoenen. De Diogenes-bunker is overigens een Rijksmonument.

Slag om Arnhem
De diogenes-bunker deed tijdens de Tweede Wereldoorlog dienst van 1942 tot aan de Slag om Arnhem. De Duitsers waren er na de Britse luchtlandingen in eerste instantie van overtuigd dat de landing van de Britse paratroopers tot doel hadden om de Diogenes-bunker te veroveren.

De Duitsers namen meteen maatregelen. Met 1.000 kilo explosieven werd het interieur van de bunker opgeblazen. Voor de bunker zelf had dat geen gevolgen. Die is met muren van drie tot vier meter dik onverwoestbaar.

Na de oorlog is de bunker een tijdlang gebruikt als munitiedepot, voordat hij gebruikt werd als depot voor diverse musea.

Bron: Patrick Arink
Website: Arnhem Direct


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.