Monument De Rips onthult
door Ruud Wildekamp – Gemert,
Lid van de Documentatiegroep – Volkel

Op een dag na zesenzestig jaar later werd een monument onthult ter nagedachtenis aan omgekomen de bemanning van de Lancaster NE165 (OL-Y) van 83 Squadron RAF (T5266) Deze bommenwerper stortte om 21.11 neer op het land naast de Gertrudahoeve van de familie Ypma in De Rips. De Rips behoorde in die dagen nog tot de gemeente Bakel en Milheeze. Ze was opgestegen van de basis Conningsby voor een aanval op het Mittel-landkanal bij Gravenhorst. Op weg naar het doel werd het toestel onderschept door een nachtjager, waarschijnlijk gevlogen door de Duitse aas Major Heinz-Wolfgang Schnaufer. De Lancaster werd bestuurd door de basiscommandant van Connings-by Group Captain Anthony Caron Evans-Evans.

Group Captain Anthony Caron Evans-Evans (SGLO – collectie R. Wildekamp)

Group Captain Anthony Caron Evans-Evans (SGLO – collectie R. Wildekamp)


Voor een militair met zijn rang en positie was de deelname aan een operationele vlucht ongebruikelijk. Maar daardoor kon hij ook, voor een dergelijk avontuur, zelf de bemanning uitkiezen. Squadron Leader William Geoffrey (Jock) Wishart werd zijn navigator en Flying Officer Sidney Marsh de boordmecanicien De overige bemanningsleden waren Flight Sergeant Richard James Takle de radiotelegrafist, de bommenrichter Flight Lieutenant William Cross Fitch en de schutter Flying Officer Clifford Coombes. Flying Officer Desmond A.J.W. Ball vloog mee als assistent navigator-bommenrichter. Zij allen zouden omkomen bij deze crash. De Australische staartschutter Pilot Officer Eduard (Eddie) Hansen was de enige overlevende.

Sjoerd Ypma, die als jongen van 12 jaar het drama meemaakte, is dit altijd bijgebleven. Langzaam ontwikkelde bij hem de gedachte een monument voor hen op te richten. Samen met de gemeente Gemert-Bakel en de Heemkundekring De Rips werd het plan gerealiseerd. Het monument biedt ook plaats aan een herinnering aan burgemeester Wijtvliet van Bakel en Milheeze, die door zijn weigering arbeiders te leveren voor het Duitse vliegveld De Rips, overleed in Buchenwald. Op de achterzijde werd een satellietfoto aangebracht met alle 22 neergestorte vliegtuigen in Gemert-Bakel. Door de commandant van de Luchtmachtbasis De Peel werd alle medewerking verleend om van de onthulling een waardige ceremonie te maken. Mede omdat op initiatief van ons medelid Hans Ooms werd de zoon van commandant Evans-Evans opgespoord en uitgenodigd. De Evans-Evans familie, vijftien in getal, hebben aan deze uitnodiging gehoorgegeven en genoten gastvrijheid op De Peel. De onthulling van het monument op zondag 20 februari 2011 werd gedaan door de burgemeester Haas van Gemert-Bakel en kolonel Wijninga van Luchtmachtbasis De Peel. Extra cachet aan de ceremonie werd gegeven door de fly-pass van twee Harvards van de Groep Historische Vliegtuigen van Gilze Rijen.

Het monument ter nagedachtenis aan de crash bij De Rips (SGLO – collectie R. Wildekamp)

Het monument ter nagedachtenis aan de crash bij De Rips (SGLO – collectie R. Wildekamp)


0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.