Ruim 70 jaar geleden in november 1944 verdreef de 1ste Poolse pantserdivisie de Duitse troepen uit Helkant, Hooge en Lage Zwaluwe langs de Biesbosch. De dorpen lagen vanaf die tijd tot april 1945 in de frontlinie. In mei 45 hielp Lage Zwaluwe het hongerige Dordrecht met diverse voedseltransporten.

In Hooge Zwaluwe vochten de Polen een tankslag uit tegen de terugtrekkende Duitse troepen. In Lage Zwaluwe werd onder andere de toren van de katholieke kerk opgeblazen. De bevolking schuilde in schepen en schuilkelders. Na de bevrijding in november was de ellende nog niet voorbij omdat de twee dorpen vanaf toen tot mei 45 in de vuurlinie lagen. Op 13 mei kwam vanuit Lage Zwaluwe het eerste Rode Kruis voedseltransport voor het hongerige Dordrecht.Totaal zijn er tien voedselschepen door het Rode Kruis geregeld vanaf Lage Zwaluwe naar o.a. Dordrecht, Rotterdam en Leerdam. Enkele bewoners hielden in hun dagboek bij wat er toen gebeurde. Om de verhalen van de bewoners te vertellen is een route langs de dijk uitgezet door de bewonersgroep “Hooge Zwaluwe voor mekaar”, de groep “Zwaluwe leeft” en de heemkundekring Willem Snickerieme. Langs de route staan 12 informatieborden. Daarop staan verwijzingen naar gebeurtenissen uit die periode. Op de borden staan codes waardoor u ter plekke met uw mobiel meer kunt lezen op de website van de heemkundekring Willem Snickerieme www.willemsnickerieme.nl. Op die website staan nog meer achtergrondverhalen. Het Stroomversnellingsfonds van de Rabobank-Amerstreek en de gemeente Drimmelen via bijdragen van “Samen aan de Slag” en het Vrijetijdsplatform maakten uiteindelijk deze route mogelijk.

Een oude BBA-bus opent op 5 mei 2015 de bevrijdingsroute. De bus komt van de stichting Veteraan autobussen, die oude autobussen restaureert. Die bus vertrekt vanaf Ontmoetingscentrum de Zonzeel in Hooge Zwaluwe ’s morgens om 9.30 uur en ’s middags om 13.30 uur. Tijdens de rit hoort u het verhaal van een bewoner van het dorp. Op een of meer punten zijn kleine tentoonstellingen, zoals een noodhospitaal en een bootje van de Liniecrossers. Die bustocht duurt ongeveer twee uur. Voor de route met de bus zijn ongeveer 70 plaatsen beschikbaar. Op 5 mei kunt u ook met een verhalenverteller de route van ongeveer 10 kilometer fietsen. U hoort dan van hem of haar het verhaal. Deze groepen vertrekt vanaf de Zonzeel in Hooge Zwaluwe om 10.00 uur en om 14.00 uur. Voor deze tochten vragen wij een kleine vrijwillige bijdrage. U kunt zich hiervoor aanmelden bij de heemkundekring Willem Snickerieme email: willemsnickerieme@ziggo.nl of telefonisch 0168-484703. De route is ook individueel te fietsen of met de auto te rijden. Er liggen op verschillende plaatsen in de dorpen folders van de route.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *