Bij bodemonderzoek langs het geplande traject voor de kabel (Nemo Link), stootten onderzoekers eerst op een stuk van een aluminium vliegtuigvleugel en een zwaar onderdeel met een schoepenrad. Een verwrongen stuk plaatwerk op de site vermeldde zelfs specifieke onderdeelnummers, waarmee onderzoekers aan de slag konden voor de identificatie.

De nummers kwamen voor in de lijsten van onderdelen van Amerikaanse B-17-bommenwerpers. Deze zware toestellen kwamen massaal in actie tijdens de Tweede Wereldoorlog voor geallieerde bombardementen op de Duitse industrie en op Duitse steden. Ze telden 9 tot 10 bemanningsleden en konden 2 tot 5 ton aan bommen dragen.

Na onderzoek van historische documenten en gesprekken met de bevoegde diensten in de Verenigde Staten, bleek dat er nog een viertal toestellen in aanmerking komen. Bij elk van deze vliegtuigen zijn tot op vandaag één of meerdere bemanningsleden vermist.

Eenmaal achterhaald is om welk toestel het precies gaat, zal er beslist worden of het toestel geborgen wordt.

Andere losse vondsten van o.a. een Spitfire en een Messerschmitt
In een mededeling wordt “de intense samenwerking tussen industrie, de diensten van de gouverneur van West-Vlaanderen (als ontvanger van het cultureel erfgoed onder water) en het Vlaams Instituut voor de Zee met respect voor de erfgoedwet” in verf gezet.

Elke ontdekking die bij de aanleg van Nemo Link gebeurde, kreeg een plaats in het elektronisch register dat gepubliceerd is op www.vondsteninzee.be.

Bij de aanleg van de kabel zijn er overigens nog enkele andere, losse vondsten gedaan die gelinkt zijn aan vliegtuigen. Bij zulke losse vondsten zijn geen andere onderdelen van het vliegtuig aangetroffen. Dat kan perfect, omdat een oorlogsvliegtuig vaak op grotere hoogte werd neergeschoten, waardoor het ontplofte of in stukken uiteenviel tijdens het neerstorten.

Het gaat onder meer om de vleugel van een Duits Messerschmitt-jachtvliegtuig, aluminium plaatwerk van een Britse Spitfire, en een radiaalmotor van een Amerikaans vliegtuig van het type Wright R-1820.

Source: VRT nieuws 25 juni 2018


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.