ARNHEM -Het herdenkingsmonument voor de Slag om Arnhem op het Airborneplein in Arnhem, ook wel bekend als de Berenkuil, wordt gerestaureerd. Het werk begint in de eerste week van juni.

Het Airborneplein in Arnhem, met in het midden de gedenkzuil ter herinnering aan de Slag om Arnhem in september 1944. © Rolf Hensel

Het Airborneplein in Arnhem, met in het midden de gedenkzuil ter herinnering aan de Slag om Arnhem in september 1944. © Rolf Hensel


De zuil wordt schoongemaakt en van een beschermlaagje voorzien, zodat het niet verweert of in verval raakt. De restauratie is in de loop van de zomer klaar.

Metselwerk
In de Berenkuil, in het midden waarvan het monument staat, wordt al een tijd hard gewerkt. Zo zijn de tegelwanden in de fiets- en voetgangerstunneltjes schoongemaakt en is het metselwerk in de muren opnieuw gevoegd, met een strak resultaat.

Het monument werd op 17 september 1945 onthuld, ter gelegenheid van de eerste herdenking van de Slag om Arnhem. Dat was in het bijzijn van vele honderden parachutisten en hun commandant, generaal-majoor Roy Urquhart.

Gedenkteken
Gijs Jacobs van den Hof kwam op het idee van een gedenkteken, dat bestaat uit een door oorlogshandelingen beschadigde zuil van het oude Paleis van Justitie.

Toen het in 1946 op het midden van het Airborneplein was geplaatst, woonde koningin Wilhelmina daar de herdenking bij.

Bron: https://www.gelderlander.nl/arnhem/airbornemonument-in-arnhem-krijgt-opknapbeurt~a6942cd6/


Leave a Reply

Your e-mail address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.