Hannie Schaft is ongetwijfeld de bekendste verzetsstrijder uit de Tweede Wereldoorlog. Op zondag 29 november 2015 zendt RTV NH de Nationale Herdenking van Hannie Schaft vanaf 13:00 uur live uit op tv, radio en online vanuit de St. Bavokerk op de Grote Markt in Haarlem. De presentatie is in handen van televisiepresentatrice Maureen du Toit.

Hannie Schaft nabij haar ouderlijkhuis aan de Van Dortstraat (SGLO – Archive)

Hannie Schaft nabij haar ouderlijkhuis aan de Van Dortstraat (SGLO – Archive)

Het meisje met het rode haar
Jannetje Johanna Schaft is de echte naam van Hannie Schaft. Zij gebruikte Hannie Schaft als schuilnaam tijdens de oorlog. Zij werd geboren in Haarlem en overleed in Bloemendaal. Hannie stond bekend als ‘het meisje met het rode haar’. Ook is zij de bekendste Nederlandse verzetsstrijder uit de oorlog. Jaarlijks wordt Hannie herdacht door haar moedige inzet tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Programma
Maureen du Toit staat om 12.55 uur voor de St. Bavokerk te wachten, samen met het publiek. Om 13.00 uur start het Koninklijke Haarlems Mannenkoor ‘Zang en Vriendschap’ met het volkslied uit de oorlog, getiteld ‘Waar de blanke top der duinen’.
Om 13.50 uur neemt Maureen du Toit de presentatie buiten de Grote Kerk (St. Bavokerk) over. Hier speelt altvioliste Evgeniya Perschanskaya de melodie van Recitativ en Scherzo-Caprice van de bekende violist Fritz Kreisler.

Polygoon nieuws
RTV NH laat ook het speciale Polygoon Nieuws van november 1945 zien van het herbegraven van Hannie Schaft en het uitdragen van de kist van haar uit de kerk.

Stille tocht
Bezoekers van de herdenking kunnen, na afloop van de herdenking rond 14.00 uur, de stille tocht bijwonen om kransen te leggen bij het beeld van Hannie Schaft in het Kenaupark in de stad. Hiervan doen wij verslag op de website en in het tv-programma NH Nieuws. Op maandag 30 november volgt nog een reportage in het radioprogramma NH Spitstijd.

Exclusieve documentaire
De live-uitzending sluit zondag af met de exclusieve korte documentaire ‘Omdat het Moet’. Deze documentaire gaat over twee vriendinnen van Hannie Schaft:Truus Menger-Oversteegen en haar zusje Freddie Oversteegen. De documentairetitel is het antwoord op de vraag van scholieren die Truus na de oorlog bezocht, als ze vertelt waarom ze in het verzet zat. Deze documentaire is gemaakt door Mieke Benda en studenten van de Media Academie.

Bron: Persbericht van RTV NH

Zie ook: Sybrand Buma gastspreker op Hannie Schaftherdenking 2015


0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.