(SGLO - Archive)

(SGLO – Archive)


Op donderdag 23 juni a.s. om 19.30 uur onthult Scouting Beuningen ‘76’ het definitieve Lancaster-monument. Een gedenkteken tegen de Verlengde Wilhelminalaan waar jaarlijks de Britse militairen van de neergestorte Lancaster LM325 herdacht worden.

Op 23 juni 1943 om 01.45 uur stortte een Britse bommenwerper, de Lancaster LM325, neer in de weilanden bij Beuningen. In het toestel zaten zeven Britse militairen. Zes van hen kwamen om bij de crash. De Lancaster LM325 was beschoten door vliegtuigen van de Duitse bezetter, nadat het toestel op weg was naar een missie boven Duitsland. Het vliegtuig cirkelde nog ongeveer acht minuten rond boven Beuningen. Daarna heeft de piloot het buiten de invloedssfeer van de bebouwing in het open veld laten neerstorten.

Op 23 juni 2013 om 01.45 uur, exact 70 jaar na dato, is het huidige monument onthuld door Tim Barlow, achterneef van één van de omgekomen militairen, en ooggetuige Ab Bruisten. Op deze plek tegenover het Beuningse veld waar de Lancaster in 1943 neerstortte, herdenken jaarlijks Britse militairen die meelopen met de Nijmeegse Vierdaagse hun omgekomen collega’s.

Samenwerking tot een nieuw monument
In 2014 heeft Scouting Beuningen ’76’ het monument geadopteerd. Zij heeft het initiatief genomen om meer cachet te geven aan het huidige monument. Hieruit is de samenwerking ontstaan tussen de Scouting Beuningen ‘76’, Ab Bruisten, Jack Muller BV, kunstenaar Hein van Houten en de gemeente Beuningen. Uit deze samenwerking is een nieuw en definitief ontwerp ontstaan, gemaakt door Hein van Houten. Een ontwerp dat de realiteit weergeeft van wat er in de nacht van 23 juni 1943 is gebeurd.

Op 23 juni onthult Scouting Beuningen ‘76’ het nieuwe, definitieve monument, muzikaal ondersteund door Muziekvereniging Kunst en Volharding. U bent van harte welkom om bij de onthulling aanwezig te zijn.

Het programma:

19.30 uur: aanvang herdenking met aansluitend:

  • Het Nederlandse en Britse volkslied
  • Onthulling van het monument
  • Bloemleggingen
  • Taptoe-signaal
  • Toespraken burgemeester en Scouting Beuningen ‘76
  • Woord Tim Barlow en Ab Bruisten

20.00 uur: einde herdenking


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *