Op 16 december 1944 was een grootschalige luchtaanval door de Luftwaffe gepland ter ondersteuning van Operatie Wacht Am Rhein (het Ardennenoffensief). Vanwege het slechte weer werd deze operatie die als codenaam Bodenplatte kreeg diverse keren uitgesteld tot 1 januari 1945. Het doel van de operatie was om de Geallieerde luchtstrijdkrachten een zware slag op de grond toe te brengen door vliegvelden in Frankrijk, Belgie en Nederland (Woensdrecht, Volkel, Gilze-Rijen en Eindhoven) aan te vallen.

Viewed from a wrecked German hangar, two Hawker Tempests of No. 3 Squadron RAF Volkel/B.80 Holland (SGLO - Archive)

Viewed from a wrecked German hangar, two Hawker Tempests of No. 3 Squadron RAF Volkel/B.80 Holland (SGLO – Archive)


Voor de Geallieerden kwam de luchtaanval onverwachts, de Luftwaffe verplaatsingen waren wel opgemerkt, maar een grote aanval werd niet verwacht. De 34 Luftwaffe Gruppe die deelnamen aan de aanval vielen echter niet tegelijk aan, waardoor niet overal een verrassingseffect werd bereikt. Daarnaast werd de uitvoering gehinderd door het feit dat veel vliegers weinig vliegervaring hadden. Dit gebrek aan ervaring werd enerzijds veroorzaakt door de oplopende verliezen en de druk op de trainingseenheden om nieuwe vliegers af te leveren en anderzijds door een tekort aan brandstof.

De Geallieerde verloren ongeveer 290 vliegtuigen op de grond en 15 in de lucht, daarnaast werden er 180 op de grond en 10 in de lucht beschadigd. De Luftwaffe verloor 280 vliegtuigen en nog eens 69 toestellen raakte beschadigd. Hierbij kwamen 143 vliegers om het leven, werden er 70 gevangengenomen en raakte er 21 gewond. Onder de verliezen waren 3 Geschwaderkommodore, 5 Gruppenkommandeure en 14 Staffelkapitäne met veel ervaring. Op korte termijn was Bodenplatte een tactisch succes, maar op de lange termijn een nederlaag. De machtige Geallieerde industrie kon de verloren vliegtuigen makkelijk vervangen. Daar in tegen konden de Duitse industrie en vliegerscholen de Luftwaffe verliezen van Bodenplatte niet opvangen.

RAF Dakota destroyed during Bodenplatte at Melsbroek/B.58 Belgium (SGLO - Archive)

RAF Dakota destroyed during Bodenplatte at Melsbroek/B.58 Belgium (SGLO – Archive)


In ons verliesregister is aanvullende informatie te vinden van 175 vliegtuigen die op op deze dag op Nederlands grondgebied verloren zijn gegaan.


1 Comment

Paul van Nieuwenhuyzen · 1 January 2019 at 13:43

The los kart T5068 has a special story with it.
The M-109 of Braband was schot down by gunfire from a Lee Enfield what was fired from close by the crash site.
There where 2 guy’s from the Orde Dienst situated on the Blauwe Sluis and were surprised by al the German planes when they went for the target, but where expecting them when they heard them come back, al flying very low, they were ready. One of them took his gun and targeted the plane of Braband and hit the pilot, so that it crashed 2,5 km further in Stampergat. It is also documented in 2 books and the 2 guys where rewarded with 50 cigarettes each by there commander.

You can reach me on the email and I can send you the info and clippings about it.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.